Dagligvarer

Mat er vårt livsgrunnlag. Matproduksjon står for ca 30 prosent av vårt klimaavtrykk globalt. Ved å handle mer økologisk, mer plantebasert og mindre kjøtt kan du enkelt redusere de negative miljøkonsekvensene. I tillegg bruker du forbrukermakten din og kan påvirke de store dagligvarekjedene til å øke sortimentet sitt. Også ved å kjøpe lokale matvarer, der det er mulig, handler du mer bærekraftig.

I tillegg er det viktig å redusere matsvinn. Kastet mat utgjør 8-10% av det totale, menneskeskapte klimautslippet. FNs bærekraftsmål slår fast at vi må halvere matsvinnet innen 2030 for å komme i mål. Samlet matsvinn var i Norge på 456 533 tonn i 2020, noe som tilsvarer 85 kilo matsvinn per innbygger. Framtiden i våre hender har jobbet for en matkastelov som er under utarbeiding og forventes ferdig innen 2024.

Holdbart

Holdbart AS er et norsk aksjeselskap stiftet i juli 2015. Gründerne av selskapet har sin bakgrunn og yrkeserfaring fra norsk kiosk- og dagligvarehandel. Bakgrunnen for idéen var at det blir kastet enorme mengder dagligvarer i Norge, varer som aldri når ut til butikkene.

Matindustrien og grossister kaster eller destruerer 86 000 tonn med fullgode produkter hvert eneste år. Disse varene kan nå selges gjennom Holdbart i stedet for å bli destruert. Dette er bra for miljøet, leverandørene og kundenes lommebok.

Holdbart selger overskudds-dagligvarer til hele Norge, dette kan være produkter som:

·       Har kort "best før dato"

·       Er tatt ut av sortimentet hos de store kjedene

·       Har pakningsendringer

·       Er sesongvarer

·       Det har blitt produsert for mye av

Adresse

Høgdaveien 1, 1543 Vestby (ingen Holdbart butikk i Nordre Follo)

Åpningstider

10 – 20 / 10 -18

Kontakt

Du kan også bestille varer på Hjemmesiden

Foodsharing Ås

Foodsharing Ås er et fellesskap som sammen med butikker, cafeer, restauranter og gårder redder mat fra at den havner i søpla. Frivillige kommer og henter mat som ikke kan selges og sørger for at den blir spist ved å dele den ut til befolkningen på flere distribusjonssteder, hvorav noen er på universitetet.

Foodsharing samarbeider tett med den politiske ungdomsorganisasjonen Spire, og jobber også sammen med Ås kommune om å ha et kjøleskap ("Fellesskapet") stående på Innbyggertorget i Ås hvor mat fra butikker og privatpersoner kan byttes. Virksomheten fokuserer på å redusere matsvinn og bygge fellesskap rundt sosiale verdier i bærekraftige matsystemer.

Kontakt

Milo Schulthes, milo@spireorg.no

Facebook / Instagram

Reko Ringen Ski

HVA BETYR «REKO», OG HVA ER EN REKORING?

REKO står for «REttferdig KOnsum» og er en plattform der matprodusenter og mathåndverkere kan tilby sine varer direkte til forbrukere i nærområdet, uten mellomledd. Målet er å øke lokalmatproduksjonen og bevisstgjøre oss forbrukere om viktigheten av lokal småskala matproduksjon. En REKO-ring er et mat nettverk der flere lokalmatprodusenter annonserer varer i en felles Facebook-gruppe.

NÅR OG HVORDAN KAN DU BESTILLE MATVARER?

Salgsannonsene for neste matutlevering blir postet i Facebook-gruppen (se link under)

Frist er én uke før utlevering. Dato og tidspunkt vil stå i alle annonsene og på forsidebildet. Du bestiller varer fra produsentene ved å legge igjen en kommentar under den aktuelle annonsen. F. eks: «Til utleveringen 02.10. bestiller jeg følgende varer». Produsenten vil bekrefte bestillingen, som er bindende. Varer må hentes og betales til avtalt tidspunkt.

HVOR OG NÅR HAR REKO SKI UTLEVERING?

De har utlevering en gang i mnd fra 18.00-19.00 på Shell tomta, Jernbaneveien 12 i Ski

Adresse

Shell tomta, Jernbaneveien 12 i Ski

Åpningstider

Hente til avtalt tid

Kontakt

Hjemmeside / Facebook

Havaristen

Miko Trading og Havaristen gir nytt liv til varer som ellers hadde blitt kastet. Vi måler vår suksess på hvor mange varer vi klarer å gi et forlenget liv. Dette kan være varer fra et forsikringsoppgjør, varer som nærmer seg utløpsdato, varer som har en «skjønnhetsfeil» eller varer som av andre årsaker ikke vurderes som egnet til å selges som ordinære varer av butikker, grossister eller produsenter.

På denne måten reduserer vi svinn, og bidrar samtidig til å endre «bruk og kast» – mentaliteten vårt samfunn lenge har vært preget av. Vi jobber også med å gjøre våre kunder mer opplyste og bevisste på at de handler bærekraftig. I en tid med knapphet på ressurser og med rovdrift på planeten, er vår ambisjon å være best i klassen og samtidig bidra til å løse andre virksomheters bærekraftutfordringer gjennom et samarbeid med Miko Trading og Havaristen. Sammen kan vi sette fart på sirkulærøkonomien.

Adresse og åpningstider

Se hjemmeside

Hjemmeside 

Gården på Svartskog

Gården på Svartskog ligger midt i Svartskog landskaps-verneområde og drives av Hilde og Kristin Hammer Aukrust. Du finner en gårdsbutikk på tunet, hvor vi i tillegg til kjøtt fra gården også selger egg, litt poteter, løk og grønnsaker i sesong, samt honning og plommer fra gode naboer.

Ku, sau og utegris! Vi driver med produksjon av gressfora økologisk sau og storfe, samt nøttefora, soyafri utegris. Sauene er av rase gammelnorsk spælsau og dorper, samt noen blandinger. Det er nøysomme og spreke dyr som beiter svært variert – det gir god smak! Kuene er dexter, en liten og hardfør rase med godt gemytt og flott, marmorert kjøtt. Grisene går ute på beite og roter i jorda, og i tillegg fôres de på økologisk, soyafritt kraftfôr. Vi sluttfôrer også med en god andel nøtter, fordi det gir fyldigere smak og mer umettet fett – og fordi grisen elsker det!

Vi er økologiske med Debio-sertifisering (med unntak av grisen), og produserer kjøtt med et ufravikelig fokus på velferd og kvalitet, for oss er det viktigst at dyra har det godt!

Adresse

Roald Amundsens vei 115, Svartskog

Åpningstider

Se hjemmeside

Kontakt

Hjemmeside / Facebook / Instagram

TooGoodToGo

Appen skal sikre at all maten som lages blir spist, ikke kastet. Hver dag ender god mat fra kafeer, restauranter, hoteller, butikker og produsenter opp som matsvinn, bare fordi den ikke blir solgt i tide. Too Good To Go-appen lar kunder kjøpe og hente maten til en lavere pris – direkte hos matbedrifter.

Det er flere spisesteder i Nordre Follo, Ås, Enebakk og Vestby som samarbeider med tgtg, bla annet bakerier, kafeer og matbutikker og matprodusenter/-importører. Du kan velge ut spisesteder i ditt lokalmiljø som favoritt og redde mat!

Kontakt

Hjemmeside

Bakeri Heinz

Bakeri Heinz er et lite bakeri på Kolbotn. Det er det første og eneste økologiske bakeriet i Nordre Follo kommune. Her kan du blant annet finne nydelig surdeigsbrød, kvarg rundstykker, focaccia og mye mer. Alle våre produkter er Debiosertifisert.

På grunn av eierens tyske, argentinske og italienske bakgrunn kommer mye kulinarisk input derfra.

Bakeri Heinz baker med kjærlighet, med naturlige, hovedsakelig lokale råvarer og god tid. De utfører ekte håndverk, og har fokus på bærekraft. Brødet er laget for hånd og kaldhevet ved ca. 10° C, 24 timer. Det blir brukt surdeig i brødet for bedre smak, holdbarhet og magen. Hele brødprosessen tar 3 dager. Hvert Bakeri Heinz brød er unik, med karakter og en god smak.

Adresse

Sønsterudveien 2a, 1410 Kolbotn

Åpningstider

Se facebook

Kontakt

Facebook / Instagram

Neste
Neste

Interiør og møbler